Monografia comunei

Primaria Tatulesti

Localitatea Tatulesti este asezata in partea de N-E a Judetului Olt, pe partea dreapta a raului Vedea, la 42 km de resedinta Slatina si la 5 km N de soseaua nationala E 574.

La N-E se invecineaza cu Comuna Barasti, la Est cu comuna Colonesti, la Sud cu Comuna Optasi-Magura, la S-V cu orasul Scornicesti, iar la N-V cu comuna Spineni.

De-a lungul timpului relieful comunei noastre a suferit o serie de transformari, de la perioada mezozoica, ce cuprindea perioada cuaternara, cand teritoriul comunei a devenit uscat.
Teritoriul comunei este strabatut de la N-V catre S de valea raului Vedea, care isi are izvoarele in nordul Platformei Cotmeana, lipsita de apa in cea mai mare parte a anului, apa avand doar in perioadele de viituri sau de la topirea zapezii.

In Judetul Olt relieful poate fi sintetizat, din punct de vedere genetic, in urmatoarele tipuri: tipul de ses aluvial sau de lunca, tipul de ses cu terase in trepte, acoperite cu loess si partial cu dune de nisip, tipul de campuri inalte loessoide, tipuri piemontan fluvio-lacustru, cu aspect deluros.
Solul tipic predominant in cadrul comunei este podzolul secundar pentru ridicarea fertilitatii lui este necesara administrarea de ingrasaminte organice sau ingrasaminte chimice.
Clima este de tip temperat continental, mai umeda in N si mai arida in S.

In luna iulie, Judetul Olt este delimitat de izoterma de 22 grade C, iar in S de izoterma 23 garde Celsius.
In anul 2014 temperaturile au ajuns de peste 40 grade Celsius. Anotimpurile anului sunt caracteristice climatului temperat-continental. Vara timp senin, uscat si calduros cu temperatura ce pot ajunge la 40 grade C cu influenta a maselor de aer continental din E si cel tropical din S. Precipitatiile din N-S au un caracter torential.

Iarna valori sub 0 grade C cu zapezi de 50 de zile pe an, cu grosimea medie de 0.15 m, dar sunt si ani cand stratul de zapada este consistent ajungand la 1 m (iarna anului 1953 – 1954 si chiar a anului 2011 – 2012) cu viscole sub influenta Crivatului.
Maximele anuale de temperatura in anotimpul iarna depasesc – 20 grade Celsius pana la – 25 grade Celsius.

Primavara temperatura creste in martie – mai la 16 – 20 grade Celsius.
Toamna scade temperatura cu 3 – 4 grade Celsius. In septembrie apar ploile de toamna si in octombrie scad cu 5 – 6 grade Celsius fata de vara. Cantitatea anuala de precipitatii este de 550 – 600.
Prima bruma se inregistreaza in luna octombrie, iar ultima in aprilie si chiar in mai. Cantitatea cea mai mare de precipitatii este la sfarsitul primaverii. Ploile abundente si binefacatoare vin dinspre Olt.
Cele din Olt aduc uneori grindina, in lunile mai – august se inregistreaza o mare cantitate de ploi, uneori torentiale.

Iarna dureaza in medie 115 zile (15 noiembrie – 10 martie), iar vara 203 zile (1 aprilie – 20 octombrie).
Vanturile dominante in zona noastra sunt: Crivatul, Austrul, Baltaretul si Zefirul. Candva flora comunei a fost bogat, astazi din cauza restrangerii ariei de supravietuire, extinderea agriculturii si taierii padurilor, multe din plantele existente au disparut si altele s-au imputinat. Vegetatia specifica comunei este silvostepa.
Destul de raspandita este padurea de stejar, aproape omogena cu foarte putine specii de ulm. Pe plante intalnim intinse suprafete de salcam.
Padurea a fost mult mai intinsa, dar, in timp s-a restrans, datorita defrisarilor nesabuite facute de om.

 

 

Stiri

Ultimele stiri
      Solicitare informatii / Legislatie